Mirjam van Lamoen

 

De ideeënfabriek

“Ik geloof in anticiperen vanuit je buik, met gebruik van je verstand. Goed kijken, luisteren en interpreteren en vervolgens aan de knoppen draaien.”

 


Waarom heb je JA gezegd tegen Picknick met een Klik?

Ik heb Ja! gezegd op de uitnodiging mee te doen aan Picknick met een Klik, omdat ik het super leuk vind om met mensen te praten over hun drijfveren, benieuwd ben naar hun keuzes en hun inspiraties. Ik kijk graag over de schutting, en vind het ook leuk als anderen dat bij ons doen. En natuurlijk werkte het enthousiasme van Rachel over Picknick met een Klik erg aanstekelijk!

Wat is het ondernemersgevoel voor jou?

Het ondernemersgevoel is voor mij actief bezig zijn met gebeurtenissen en ontwikkelingen. Je eigen draai geven daaraan, en zo je richting zelf bepalen als één van de spelers in een compleet veld. Zonder dat dat overigens voortkomt uit vastomlijnde en vastgelegde doelstellingen uit een bedrijfsplan. Ik geloof in anticiperen vanuit je buik, met gebruik van je verstand. Goed kijken, luisteren en interpreteren en vervolgens aan de knoppen draaien. Op deze manier is het gelukt om binnen vijf jaar te groeien van een eenmanszaak naar een holding met vier communicatiebedrijven.

Wat is jouw droom in ondernemen?

Mijn droom in ondernemen is dat ik altijd geïnspireerd blijf worden door mijn omgeving, om te bereiken dat we samen mooie dingen realiseren. Ontwikkelen is daarbij voor mij een must. Niet zo zeer door opleidingen te volgen of workshops bij te wonen, maar door telkens verder te gaan, met af en toe een zijpad en soms een geheel nieuwe afslag. Ik vind het mooi als er ook op termijn lijntjes gelegd blijven worden met anderen, zodat voor elke vraag de beste mensen bij elkaar komen die samen tot een oplossing komen.

Wat is jouw beeld over de toekomst van ondernemen?

Vakmensen hebben de toekomst. Probeer niet alles zelf te doen, maar specialiseer je in datgene dat dicht bij je ligt. Blijf in ontwikkeling en sta open voor samenwerking met andere vakmensen. Soms ben je dan hoofdaannemer van een opdracht, soms ben je onderaannemer, en de volgende keer weer partner.

Wie inspireert jou?

Ik wordt geïnspireerd door de mensen in mijn directe omgeving. Privé is dat mijn gezin, zakelijk zijn dat mijn collega’s en natuurlijk mijn compagnon Geert Heikoop. Uiteraard horen daar ook klanten en mede-ondernemers bij.

Wat kan jij startende ondernemers bieden als inspirator?

Ondernemen past bij je als je bezig bent met je passie en het aandurft om ervoor te gaan. Daarvoor is het belangrijk om dicht bij je gevoel te blijven terwijl je anticipeert en open staat voor de mogelijkheden die je tegen komt. Ik ben niet zozeer van de businesscases, maar ik help startende ondernemers graag door te coachen op het behapbaar maken van de uitdagingen die zij tegenkomen op hun ondernemerspad. Door een spiegel voor te houden, door middel van luisteren en doorvragen en te helpen bij het zien van kansen. Door te denken in grote lijnen en het zetten van de (kleine) stappen die nodig zijn om doelen te bereiken is ons bedrijf snel gegroeid. Dit gun ik startende ondernemers ook!