Paul van Hek

hek250_2

Winnaars van Morgen zijn nooit de sterkste en grootste, maar altijd degene die het snelst blijven leren van alles wat ze zien, horen en doen.

Waarom heb je “ja” gezegd tegen Picknick met een Klik?
“Passion meets Passion”. Zoals Rachel (initiator Picknick met een Klik, red.) haar passie naar voren bracht, zo wil ik ondernemerschap beleven. Ik kon geen NEE zeggen dus. Wil ik ook niet. Mijn werk en hobby vloeien samen. Oprecht mensen en bedrijven helpen te accelereren zoals ik zelf enkele keren een bedrijf mocht starten. Met focus op de mens als ondernemer. Dat spreekt me aan bij Picknick met een Klik.

Hoe zou je jezelf omschrijven? / Wat zijn jouw talenten?
Laat ik zeggen wat anderen mij terug geven, want dat is wat telt (“stem van de klant”). Enerzijds veel ervaring en vakmanschap op het snijvlak van strategie en sales/marketing. Iemand die kansen en valkuilen laat zien en ze helpt kansen slim te benutten. Anderzijds vooral ook een gepassioneerd ondernemer die graag opereert vanuit voorbeeldgedrag. Inspirator. Ik eis en ik geef veel energie en ben een snelle denker met een vrij directe wijze van communiceren.

Waarvan krijg jij energie?
Vooral van ondernemende mensen die vanuit passie opereren. Doorzetters omdat ze ergens in geloven. Mensen die fouten durven maken. “Waar een wil is, is een weg” in de praktijk brengen. Snel fouten maken is snel leren. Daarnaast krijg ik energie van professionele creativiteit. Het net weer slim anders doen en daarop dan “de winnaar zijn op de markt van morgen”.

Wat was jouw grootste leermoment als ondernemer?
Er zijn er meerdere (snel fouten maken is snel leren) maar de belangrijkste, zeker voor de starters die snel moeten leren en accelereren, is wel mijn les dat je vreselijk op moet letten met compromissen. Bij de uitbouw van één van mijn bedrijven heb ik me veel te veel naar het grijze compromis laten leiden. Dat was een eenmalig hard leermoment. Compromissen leiden vaak enorm af. Je laat dan de twijfel toe en raakt je focus kwijt. Hou dus vast aan je geloof en die stip aan de horizon waar je naar toe wil. Sta voor alles open en ben tegelijk eigenwijs en baas van je eigen reis.

Wat is het beste advies dat jij van iemand gekregen hebt?
Toen ik net begon riep een directeur ooit tegen me: “Paul, je kan beter een kat uit de gordijnen halen dan dat je hem er in moet jagen”. Vanaf dat moment heb ik besloten nèt altijd sneller het initiatief te gaan nemen. Vele jaren later sprak een zeer succesvolle ondernemer me toe dat de volgorde van succes altijd ligt in Passie, dan Professionaliteit, en dan pas Poen……. De 3 P’s. Poen is altijd een gevolg van. Nooit het doel wat je blijvend energie geeft.

Welk succesmoment zal jou altijd bijblijven?
De echt vliegende start van mijn eerste bedrijf, RedFoxBlue. Dertien jaar geleden al weer. Hier kwam alles samen. Het geloof, de juiste mensen, de passie, de energie en het aanbod wat naadloos aansloot bij de vraag uit de markt. Binnen 3 maanden waren we helemaal los en in business. Moesten direct naar meer mensen. Starten zonder compromissen. Met een propositie die, zoals het hoort, op een bierviltje past. Deden en doen we letterlijk.

Wat mag een starter verwachten van jou, als Inspirator?
“Practice what you preach”. Wat je hier boven al gelezen hebt mag je ook van mij verwachten: passie, scherp doorvragen, pragmatische tips op zowel strategie, sales en marketing (“hoe verover ik markten en klanten”?). Soms kan mijn netwerk je helpen maar ik laat je vooral zelf snel denken, werken en stappen maken (denk aan de regels van de fouten…….. dat is dus snel leren).

Wat verwacht jij als inspirator van jouw starters?
Het allerbelangrijkste is je authenticiteit. Ben wie je bent. Als ondernemer kan je jezelf niet verstoppen. Hou je ook niet vol. Verder verwacht ik passie en uiteraard kom je de afspraken na die we maken. Ondernemen is altijd de mix van “bloed, zweet en tranen”. Zonder transpiratie geen inspiratie. Als je dan ook nog lekker open staat voor inzichten van buiten komt het goed.