Huub Fransen

Logo_Fransen_Gerrits

Waarom heb je “ja” gezegd tegen Picknick met een Klik?
Ik heb zelf altijd heel graag gespard met andere ondernemers. Alle ondernemers, groot en klein, jong en oud, lopen tegen dezelfde vraagstukken aan. Er zijn hele legers adviseurs in te huren, maar die hebben de klik met de ondernemer net niet. Het blijft bij theorie. Zij weten natuurlijk hoe het moet maar soms is het ook heel fijn om eens te horen hoe een succesvol ondernemer een mislukking heeft beleefd. Picknick met een klik biedt dit allemaal en op een erg leuke manier. Het niveau van mentoren is geweldig hoog.

Hoe zou je jezelf omschrijven? / Wat zijn jouw talenten?
Ik probeer praktisch en nuchter te blijven. Ik kan goed relativeren en vind dat een belangrijke eigenschap om alle stress van het ondernemen van je af te laten glijden. De nodige humor en zelfspot helpt daar bij. Ik kan hard werken maar vind het niet erg om iets over te laten aan anderen die het beter kunnen (delegeren heet dat geloof ik). Ik houd van de grote lijnen en analyseer snel. Ik struikel over details.

Waarvan krijg jij energie?
Succes geeft een kick. Het is leuk om iets in gang te zetten wat er toe doet. Dat kan ook zijn met zaken die geen geld opleveren, maar nuttig zijn voor de maatschappij. Het is fijn als mensen hun waardering daarvoor uiten.

Wat was jouw grootste leermoment als ondernemer?
Tijdens het opvolgingsproces, (ik ben vierde generatie binnen een familiebedrijf) kwam ik er achter dat ik vooral mijn eigen visie moet volgen. Die is waarschijnlijk net zo goed als die van een ander (mijn vader in dit geval) maar het is wel de visie waarmee je verder wilt. En je moet vooral dingen doen waar je zelf achter staat. Kopieer niet van anderen. En speciaal voor opvolgers: werk je voorganger er uit en houd de regie over het overdracht proces.

Wat is het beste advies dat jij van iemand gekregen hebt?
Ik heb er veel  gehad en er springt er geen één uit. Ik zal een uitspraak van mijn volleybalcoach nooit vergeten: “Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.” Ik pas hem regelmatig toe want niet alles verloopt altijd volgens plan.

Welk succesmoment zal jou altijd bijblijven?
Ik moet er te lang over nadenken om echt een fantastisch moment te hebben. Ik denk dat de recente overname van een collega (die vroeger het grote voorbeeld van mijn opa was) wel tot de top drie behoort.

Wat mag een starter verwachten van jou, als Inspirator?
Een nuchtere kijk op zaken en een eerlijke mening over een idee of de manier waarop het wordt aangepakt. Ik stel kritische vragen en probeer zo de starter kritisch te laten nadenken over zijn idee en zijn bedrijfsaanpak.

Wat verwacht jij als inspirator van jouw starters?
Enthousiasme en een kritische houding t.o.v. zichzelf. Een eigen mening is belangrijk en eigenwijs zijn tot op zekere hoogte prima. Een succesvolle ondernemers staat echter wel open voor andere ideeën en invalshoeken. Uiteindelijk beslist hij of zij zelf wat er gaat gebeuren. Succes heb je zelf in de hand en mislukkingen liggen niet aan de omgeving.

Wat is jouw favoriete ondernemersquote?
Succes zit hem in het gewone buitengewoon goed te doen (Rockefeller).